duurzame hotspots
hier vind je
de duurzame plekken, stadslandbouwers en bodemboeren
in de groene Kop van Malden
Landgoed Grootstal
21e eeuws voedsellandschap
Grootstal ademt zowel historie als innovatie. Op de plek waar de landbouw begon met de laat-middel-eeuwse ontginningsboerderij 'Groote Stal', ontstaat nu een vooruitziende blauwdruk voor regeneratief voedsel landschap in de 21ste eeuw. 16 ha productief cultuurlandschap wordt gerevitaliseerd naar de nieuwste inzichten over aarde-bodem-voedsel. Intussen verenigt het landgoed drie duurzame voedselsystemen: Voedselbos de Heerlijke Bosgaard, zelfoogstmoestuin Het Heerlijke Land en een voormalige akker die nu regeneratief wordt omgevormd naar een hybride landschap met fruit, groenten en een hoge biodiversiteit. hetNaast het telen en beschikbaar maken van duurzaam voedsel geven de ondernemers op het landgoed vorm aan veelzijdige leertrajecten en ervaringen, nieuw bewustzijn en participatie; de ‘sociale ruimte’. Grootstal is daarmee als familie-landgoed gastvrij in het uitnodigen tot actieve deelname aan dat eetbare landschap. LandgoedLAB en Paviljoen zijn te huur voor vergaderingen en uiteenlopende activiteiten.
op afspraak of via huur toegankelijk
Pantry Grootstal
seizoenswinkel: informatiepunt, duurzaam en dichtbij
Waar ooit de kersenstal stond met kersen uit eigen boomgaard staan in ‘t Grootstalletje nu lekkere, duurzame producten van lokale ondernemers op en buiten het landgoed centraal. Geen groothandels, maar korte lijntjes. Hier werkt Pantry o.a. samen met Slow Food. De duurzame producenten uit het Rijk van Nijmegen kennen we persoonlijk en we vertellen graag meer over hen en over hoe je als moderne consument jouw eigen landschap gezond kunt eten. Neem vooral je smartphone mee, want die verschaft je van zonsopgang tot zonsondergang altijd toegang tot de onbemande winkel.
onbemande winkel, van zonsopgang tot zonsondergang altijd open via de app Pantry (neem je smartphone mee!)
Het Heerlijke land
zelfoogstmoestuin
Wekelijks genieten van dagverse groenten, van het buitenleven en van de voedselgemeenschap. Als deelnemer maak je van dichtbij kennis met het verhaal achter je voedsel. Je kent de mensen die jouw voedsel verbouwen, en hoe ze dat doen. Vertrouwen in elkaar en zorg voorde mens, het land en de omgeving vormen de basis van een duurzame relatie tussen deelnemers, tuinder en tuin. Wij werken samen met het Huis van Compassie, zijn een gecertificeerde stageplek en organiseren workshops en nog veel meer. Een oogstlidmaatschap bij Het heerlijke land staat daarmee voor nog veel meer dan elke week oogsten.
Van mei tot november elke woensdag en vrijdag
vrije inloop voor kennismaking met de tuin.
Regeneratieve landbouw
Kennis over de regeneratieve beweging is op landgoed Grootstal voor het eerst geïntroduceerd door demonstratie boerderij en leercentrum Bodemzicht, opgericht door Ricardo Cano Mateo en Anne van Leeuwen. Bodemzicht vertrekt vanuit 21ste-eeuwse uitdagingen als klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en boerencrisis en vertaalt dit naar een koolstofpositieve, biodiverse en winstgevende landbouw. 4 jaar lang heeft Bodemzicht een voormalige akker van 5 ha op landgoed Grootstal geleidelijk omgevormd naar een ecologisch voedsellandschap met positieve impact. Bodemzicht wil een vliegwiel zijn voor regeneratieve landbouw in Nederland en Europa en is begin '24 uitgevlogen naar Lentelandboerderij 't Gagel in Lochem waar de regeneratieve beweging nog groter gemaakt kan worden. Landgoed Grootstal is nu op zoek naar een nieuwe partner die het werk van Bodemzicht met zoveel mogelijk behoud van de kwaliteiten kan voortzetten. Maatwerk oplossingen zijn bespreekbaar, het gaat erom of ze passen bij het landgoed als geheel. Neem gerust contact op met het landgoed.
De Heerlijke Bosgaard
Voedselbos en werkervaringsplaats
Hier ontstaat een mens-, dier- en plant- inclusieve landbouw. Een landbouwsysteem, gebaseerd op natuurlijke principes; een rustige en mooie ervaringsplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om te werken en te leren over de toekomst van de landbouw, en tegelijk in hun eigen tempo bij te dragen aan de toekomstbestendigheid van het landschap. Zo geeft ARBRES voedselbossen een vliegende start door de eerste 5 á 6 jaar met weinig productie te overbruggen. Nu verdient het ecosysteem vooral rust om te gedijen en het plantgoed om aan te slaan. Op termijn zal hier geplukt kunnen worden via oogstaandelen.
alleen toegankelijk op afspraak
Boomgaard Elshof
Openbare appelgaard
Jaarlijks in september is het feest in deze gemeentelijke boomgaard: dan staan er kisten die gevuld worden met appels en naar een appelperser worden gebracht en daar verwerkt tot appelsap. Jong en oud mag er appels plukken en de lekkerste appels mee naar huis nemen. Net als de oude boomgaard van landgoed Grootstal (1917) is deze hoogstamboomgaard volgens oude principes als begraasde 'boomweide' opgezet. Echter dit keer als compensatie-gebiedje voor de Das, dus die mag zich laven aan het valfruit.
openbaar toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang
Voedselbos Werelds
Voedselbos en ontmoetingsplek
Een voedselbos met een werelds karakter. Een circulair voedselsysteem én ontmoetingsplek voor groot en klein, dorps en werelds. Waar elke plant eetbaar is, nieuwe talen ontdekt kunnen worden en je even stilstaat bij ‘de onbekende vluchteling’. Gewoon even langsfietsen, een praatje maken en zelf voedsel verzamelen voor eigen gebruik.
(nog) niet publiek toegankelijk
Kiemkracht 64
Land van Mogelijkheden
Een inspirerende plek van 1,5 hectare eetbaar landschap met de missie om de relatie tussen mens en natuur te herstellen.
Het Aardehuis biedt gastvrijheid voor een bijeenkomst, vergadering, heisessie, educatie e.d.
In de zomermaanden is de tuin open voor eten, drinken en een informatieve wandeling.
Ook worden er in die periode bijzondere activiteiten georganiseerd.
tuin 's zomers op zaterdag open voor eten en drinken
Voedselbos De Dassenhof
Voedselbos en zelfpluktuin
De Dassenhof ontwikkelt zich langzaam (zoals bossen nu eenmaal groeien) tot een steeds rijker systeem, dat jaar in jaar uit voedsel zal opleveren met minimaal menselijk ingrijpen.
Ons eerste doel is het experiment: welke planten helpen elkaar, wat past er op deze specifieke plek, welke eetbare vaste planten zijn niet slechts eetbaar, maar ook nog eens lekker? Ons tweede doel is het bijdragen aan een leefbare toekomst, door CO2 vast te leggen én door een zelfredzaam voedselsysteem op te bouwen dat nog generaties lang productief zal blijven. En als laatste, ook niet onbelangrijk, willen we het Maldens en Nijmeegs publiek laten delen in onze vondsten en producten. Vanaf juni kan iedereen bij ons op woensdag tussen 2 en 5 langskomen om tegen een schappelijke prijs naar hartenlust verse onbespoten producten (vnl. fruit) te plukken. Zie onze webpage voor meer info, over de plukmiddagen maar bijvoorbeeld ook over het boek 'Supergroen' (leeftijd van 10 tot 100) dat Thijs over zijn bevindingen in het voedselbos schreef.
vanaf juni op woensdag 2-5 uur
Gelukkige Groentes
Zelfoogsttuin
Gelukkige Groentes is een zelfoogsttuin waar we vaste leden de kans bieden om niet alleen verse en smaakvolle groentes te eten, maar ook te zien hoe deze worden geteeld en wat hiervoor nodig is. Als lid van Gelukkige Groentes ben je 7 dagen per week welkom in een prachtige tuin waar je in alle rust je groentes mag oogsten. De groentes telen wij op ecologische wijze waarmee we in staat zijn om biodiversiteit en onze bodems te verbeteren: groentes met een positieve impact!
abonnementhouders dagelijks welkom