Schermafbeelding 2021-07-17 om 02.30.50.png

duurzame hotspots

hier vind je 

de duurzame plekken, stadslandbouwers en bodemboeren

in de groene Kop van Malden

 

Landgoed Grootstal

21e eeuws voedsellandschap 

Schermafbeelding 2021-05-15 om 16.25.12.

Grootstal ademt zowel historie als innovatie.  Op de plek waar de landbouw begon met de laat-middel-eeuwse ontginningsboerderij 'Groote Stal', ontstaat nu een vooruitziende blauwdruk voor regeneratief voedsel landschap in de 21ste eeuw. 16 ha  productief cultuurlandschap wordt gerevitaliseerd naar de nieuwste inzichten over aarde-bodem-voedsel. Intussen verenigt het landgoed drie duurzame voedselsystemen: een voedselbos, een bio-dynamische zelfoogstmoestuin en een regeneratieve modelboerderij. Naast het telen van duurzaam voedsel geven deze ondernemers vorm aan veelzijdige ervaringen, nieuw bewustzijn en participatie; de ‘sociale ruimte’. Grootstal is als familie-landgoed gastvrij in het uitnodigen tot actieve deelname aan dat landschap. LandgoedLAB en Paviljoen zijn te huur voor vergaderingen en activiteiten.

niet openbaar toegankelijk,  wel gastvrij

't Grootstalletje

Seizoenswinkel: informatiepunt, duurzaam en dichtbij

Schermafbeelding%202021-05-22%20om%2019.

Waar ooit de kersenstal stond met kersen uit eigen boomgaard staan in ‘t Grootstalletje nu lekkere, duurzame producten van lokale ondernemers op en buiten het landgoed centraal.  Geen groothandels, maar korte lijntjes. We werken o.a. samen met Slow Food, de duurzame producenten uit het Rijk van Nijmegen kennen we persoonlijk en we vertellen graag meer over hen en over de activiteiten op landgoed Grootstal. 

Van mei t/m oktober geopend van woensdag t/m zaterdag.

Schermafbeelding 2021-05-12 om 13.39.45.

Het Heerlijke land

Biodynamische zelfoogstmoestuin

Wekelijks genieten van dagverse groenten, van het buitenleven en van de voedselgemeenschap. Als deelnemer maak je van dichtbij kennis met het verhaal achter je voedsel. Je kent de mensen die jouw voedsel verbouwen, en hoe ze dat doen. Vertrouwen in elkaar en zorg voorde  mens, het land en de omgeving vormen de basis van een duurzame relatie tussen deelnemers, tuinder en tuin. Wij werken samen met het Huis van Compassie, zijn een gecertificeerde stageplek en organiseren workshops. Een oogstlidmaatschap bij Het heerlijke land staat daarmee voor nog veel meer dan elke week oogsten.

Van mei tot november elke woensdag, vrijdag en zaterdag

vrije inloop voor kennismaking met de tuin. 

Schermafbeelding 2021-05-12 om 13.50.24.

Bodemzicht

Regeneratieve demonstratieboerderij en leercentrum

Bodemzicht vertrekt vanuit 21ste-eeuwse uitdagingen als klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en boerencrisis en vertaalt dit naar een koolstofpositieve, biodiverse en winstgevende landbouw. Waar duurzaamheid vaak gaat over het verminderen van een negatieve impact, gaat regeneratie over het maken van een positieve impact. Bodemzicht wil een vliegwiel zijn voor regeneratieve landbouw in Nederland en Europa. Het leercentrum begeleidt nieuwe regeneratieve boeren in hun opstartfase. In het seizoen levert Bodemzicht  op bestelling aan restaurants en groentepakketten voor particulieren. Losse groenten en klimaateieren  zijn ook te koop  in 't Grootstalletje van het landgoed.

alleen toegankelijk op afspraak  of via de geplande rondleidingen

De Heerlijke Bosgaard

Voedselbos en werkervaringsplaats

Schermafbeelding%202021-05-18%20om%2013.

Hier ontstaat een mens-, dier- en plant- inclusieve landbouw. Een landbouwsysteem, gebaseerd op natuurlijke principes; een rustige en mooie ervaringsplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om te werken en te leren over de toekomst van de landbouw, en tegelijk in hun eigen tempo bij te dragen aan de toekomstbestendigheid van het landschap. Zo geeft ARBRES voedselbossen een vliegende start door de eerste 5 á 6 jaar met weinig productie te overbruggen. Nu verdient het ecosysteem vooral rust om te gedijen en het plantgoed om aan te slaan. Op termijn zal hier geplukt kunnen worden via oogstaandelen.​

alleen toegankelijk op afspraak

Boomgaard Elshof

Openbare appelgaard

Schermafbeelding%202021-05-22%20om%2018.

Jaarlijks in september is het feest in deze gemeentelijke boomgaard: dan staan er kisten die gevuld worden met appels en naar een appelperser worden gebracht en daar verwerkt tot  appelsap. Jong en oud mag er appels plukken en de lekkerste appels mee naar huis nemen. Net als de oude boomgaard van landgoed Grootstal (1917) is deze hoogstamboomgaard volgens oude principes als begraasde 'boomweide' opgezet. Echter dit keer als compensatie-gebiedje voor de Das, dus die mag zich laven aan het valfruit.

openbaar toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang

Schermafbeelding 2021-05-15 om 16.15.33.

Voedselbos Werelds

Voedselbos en ontmoetingsplek

Een voedselbos met een werelds karakter. Een circulair voedselsysteem én ontmoetingsplek voor groot en klein, dorps en werelds. Waar elke plant eetbaar is, nieuwe talen ontdekt kunnen worden en je even stilstaat bij ‘de onbekende vluchteling’. Gewoon even langsfietsen, een praatje maken en zelf voedsel verzamelen voor eigen gebruik.

(nog) niet publiek toegankelijk

Kiemkracht 64

Schermafbeelding%202021-05-18%20om%2016.

Land van Mogelijkheden

Een inspirerende plek van 1,5 hectare eetbaar landschap met de missie om de relatie tussen mens en natuur te herstellen. 

Het Aardehuis biedt gastvrijheid voor een bijeenkomst, vergadering, heisessie, educatie e.d. 

In de zomermaanden is de tuin open voor eten, drinken en een informatieve wandeling.

Ook worden er in die periode bijzondere activiteiten georganiseerd. 

 tuin 's zomers op zaterdag open voor eten en drinken

Voedselbos De Dassenhof

Voedselbos en zelfpluktuin

Schermafbeelding 2021-05-15 om 19.40.21.

De Dassenhof ontwikkelt zich langzaam (zoals bossen nu eenmaal groeien) tot een steeds rijker systeem, dat jaar in jaar uit voedsel zal opleveren met minimaal menselijk ingrijpen.
Ons eerste doel is het experiment: welke planten helpen elkaar, wat past er op deze specifieke plek, welke eetbare vaste planten zijn niet slechts eetbaar, maar ook nog eens lekker? Ons tweede doel is het bijdragen aan een leefbare toekomst, door CO2 vast te leggen én door een zelfredzaam voedselsysteem op te bouwen dat nog generaties lang productief zal blijven. En als laatste, ook niet onbelangrijk, willen we het Maldens en Nijmeegs publiek laten delen in onze vondsten en producten. Wanneer het systeem begint te lopen kan iedereen bij ons langskomen om tegen een schappelijke prijs knappend verse groenten en fruit te plukken naar hartenlust. Ook rondleidingen, verhalenmiddagen en een kinderboek over onze bevindingen liggen in het verschiet. 

nog niet toegankelijk

Schermafbeelding%202021-05-15%20om%2020.

Gelukkige Groentes

Zelfoogsttuin

Gelukkige Groentes is een zelfoogsttuin waar we vaste leden de kans bieden om niet alleen verse en smaakvolle groentes te eten, maar ook te zien hoe deze worden geteeld en wat hiervoor nodig is. Als lid van Gelukkige Groentes ben je 7 dagen per week welkom in een prachtige tuin waar je in alle rust je groentes mag oogsten. De groentes telen wij op ecologische wijze waarmee we in staat zijn om biodiversiteit en onze bodems te verbeteren: groentes met een positieve impact! 

abonnementhouders dagelijks welkom